Tsjechië heeft een klimaat dat op een overgangsgebied ligt van een gematigd landklimaat (type Cfb volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger) en een gematigd landklimaat (type Dfb) richting het oosten. In het Reuzengebergte komt lokaal een koel landklimaat voor. Het weer in Tsjechië staat net als in Nederland deels onder invloed van de Noordzee en vooral ook van de Atlantische Oceaan. Door het ontbreken van serieuze berggebieden ten westen van Tsjechië kunnen depressies vanuit het westen gemakkelijk tot in Tsjechië komen.
Wat je vaak ziet, is dat het weer in Tsjechië redelijk in de pas loopt met dat van Nederland. De seizoenen lopen praktisch gelijk, hoewel de winter met name in de hoger gelegen gebieden wel wat standvastiger kan zijn. De momenten dat het weer in Tsjechië wel heel erg verschilt met dat van Nederland is als er boven of vooral ten westen van Tsjechië een krachtig hogedrukgebied ligt. Deze kunnen er in de zomer voor zorgen dat koudefronten op afstand blijven en er langdurig warm zomers weer kan heersen.
In de wintermaanden werkt zo’n systeem juist omgedraaid: relatief warme en vochtige lucht heeft dan minder kans om Tsjechië te bereiken. Met name in de maanden januari en februari kan een krachtig hogedrukgebied ten oosten van Tsjechië zorgen voor zeer lage temperaturen met een aanvoer van ijzige kou vanuit Rusland. Een wintervakantie in Tsjechië kan daardoor uitlopen op een vakantie met zeer lage temperaturen. Als westelijke stromingen dominant zijn, kan het juist opmerkelijk zacht zijn voor de winter.