Sluiten

Het klimaat van Tsjechië

Tsjechië heeft een klimaat dat op een overgangsgebied ligt van een gematigd landklimaat (type Cfb volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger) en een gematigd landklimaat (type Dfb) richting het oosten. In het Reuzengebergte komt lokaal een koel landklimaat voor. Het weer in Tsjechië staat net als in Nederland deels onder invloed van de Noordzee en vooral ook van de Atlantische Oceaan. Door het ontbreken van serieuze berggebieden ten westen van Tsjechië kunnen depressies vanuit het westen gemakkelijk tot in Tsjechië komen.

Wat je vaak ziet, is dat het weer in Tsjechië redelijk in de pas loopt met dat van Nederland. De seizoenen lopen praktisch gelijk, hoewel de winter met name in de hoger gelegen gebieden wel wat standvastiger kan zijn. De momenten dat het weer in Tsjechië wel heel erg verschilt met dat van Nederland is als er boven of vooral ten westen van Tsjechië een krachtig hogedrukgebied ligt. Deze kunnen er in de zomer voor zorgen dat koudefronten op afstand blijven en er langdurig warm zomers weer kan heersen.

In de wintermaanden werkt zo’n systeem juist omgedraaid: relatief warme en vochtige lucht heeft dan minder kans om Tsjechië te bereiken. Met name in de maanden januari en februari kan een krachtig hogedrukgebied ten oosten van Tsjechië zorgen voor zeer lage temperaturen met een aanvoer van ijzige kou vanuit Rusland. Een wintervakantie in Tsjechië kan daardoor uitlopen op een vakantie met zeer lage temperaturen. Als westelijke stromingen dominant zijn, kan het juist opmerkelijk zacht zijn voor de winter.

Extremen

extreem weer in Tsjechië

Net als ieder ander land is het klimaat van Tsjechië uit te drukken in langjarige gemiddelde cijfers. Omdat Tsjechië wat dieper op het continent ligt en er meerdere variaties mogelijk zijn van krachtige systemen die hun invloed uitoefenen op het weer in Tsjechië is het weerbeeld in Tsjechië wispelturiger. Er zijn gewoonweg grotere afwijkingen mogelijk van de langjarige gemiddeldes.

Verder merk je dat een weersomslag hier heftiger kan zijn. De temperatuur kan binnen een etmaal gemakkelijk met tien tot vijftien graden dalen. Sta er niet van te kijken als een laag sneeuw binnen één of twee dagen vrijwel helemaal verdwenen is door heftig intredende dooi. Zo kan in de zomermaanden een zomerse periode ineens omslaan in een relatief koele, grijze en vaak ook natte dag. De grimmigheid van het weer is in ieder seizoen waar te nemen. Sta er niet van te kijken als de ene dag in mei zomers warm is en het twee dagen later slechts tien graden wordt. Ook binnen eenzelfde dag kan het weer heel plots omslaan.

Het is ons al regelmatig voorgekomen dat we bij zomers weer liepen te fotograferen en dat de lucht binnen tien minuten helemaal donker werd en het ineens heel heftig begon te regenen.

Vocht

In Tsjechië valt gemiddeld vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis, wat ongeveer een kwart minder is dan in Nederland. In verhouding valt er juist een groter deel in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. Wat je in de zomer wel merkt, is dat het vocht in de lucht langer kan blijven hangen na een dag met regen.

Over het algemeen staat er in Tsjechië wat minder wind waardoor de vochtigheid langer in de lucht kan blijven hangen. Je merkt dan ook dat als er geen sprake is van zonnig weer door een sterk hogedrukgebied er vrij gemakkelijk een wolkendek ontstaat.

Weersverwachting

De weersvoorspellingen in Tsjechië zijn voor de langere termijn soms vrij onzuiver. Niet zelden is het wat lastiger te voorspellen of een buienfront wel tot in Tsjechië geraakt of niet. De temperatuur hangt veel af van de dikte van het wolkendek. Het wel of niet doorbreken van de zon maakt een wezenlijk verschil uit voor het uiteindelijke weerbeeld en de te behalen maximumtemperatuur.

Klimaattabel Praag

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 1 4 9 14 19 23 24 24 20 14 7 3
Gemiddeld min. (°C) -4 -3 0 3 8 11 13 12 9 5 1 -2
Uren zon per dag 2 3 3 6 7 7 7 7 5 4 2 2
Neerslag (mm) 25 23 30 38 67 70 68 71 42 31 35 26
weer & klimaat