Sluiten

Veiligheid

Tsjechië is een relatief veilig land. Wat betreft criminaliteitscijfers scoort het goed, er is sprake van politieke stabiliteit en op het gebied van de gezondheid is er geen sprake van extreem hoge risico’s. Wie naar Tsjechië reist zal daarom geen andere veiligheidsmaatregelen moeten nemen dan wanneer er naar een gemiddeld ander Europees land gereisd wordt. Helaas is wel de kans om slachtoffer te worden van kleine criminaliteit steeds groter. Door de toenemende populariteit van Tsjechië als vakantieland groeit ook het aantal dieven.

In Praag maar ook in andere populaire toeristengebieden en steden in Tsjechië is er een groeiende kans om het slachtoffer te worden van zakkenrollers. Deze zijn vooral actief op plekken waar grote massa’s mensen voorkomen. Zo moet je in Praag er goed opletten op de Karelsbrug, rondom het kasteel en op Staroměstskě námĕstí. Een moment waarop zakkenrollers graag toeslaan in Praag is rond ieder heel uur als de astronomische klok haar showtje geeft.

Het gevoel van veiligheid verschilt ook duidelijk per persoon. Sommige mensen hebben al een onveilig gevoel dat puur gebaseerd is op eigen angsten en vooroordelen, zonder dat er ooit een negatieve ervaring geweest is. Aan de andere kant zijn er ook mensen die juist wel een keer bestolen zijn in Tsjechië, maar erkennen dat het vooral ook aan hun eigen naïviteit lag. Wees daarom altijd alert.

Als mensen geld willen wisselen op straat of met een verhaal komen met als doel dat je je portemonnee trekt dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Dit is net zoals zoveel oplichterspraktijken niet iets wat specifiek in Tsjechië voorkomt, maar iets wat je overal kan gebeuren.

veiligheid

Auto

Met een dure auto Tsjechië in? Realiseer je dat het voor bendes uit het oosten van Europa nog gemakkelijker is om een dure bolide vanuit Tsjechië snel naar Polen of een ander land te krijgen. Het risico op diefstal van een auto kán hier groter zijn dan in Nederland. Parkeer je auto niet op afgelegen en/of donkere plekken, wees op je hoede op parkeerplaatsen langs de snelweg en laat zoals dat overal geldt ook geen waardevolle spullen achter in je auto. Een auto-inbraak is zo geschied. Dure camera’s, zonnebrillen, laptops en andere waardevolle spullen kunnen de aandacht trekken van dieven.

Gezondheid

Voor Tsjechië heb je geen extra inentingen nodig buiten de vaccinaties die binnen het Nederlandse vaccinatieprogramma vallen. Gele koorts, malaria en andere tropische ziektes zul je in Tsjechië normaal gesproken niet oplopen. Er is wel enige oplettendheid nodig bij het begeven in de natuur. Zo kan stilstaand water parasieten bevatten die mensen ziek kunnen maken.

Een ander risico wordt gevormd door teken. Net als in Nederland kunnen die de Ziekte van Lyme overbrengen. Voor wie veel in de natuur gaat wandelen die kan beter een tekenpincet bij zich hebben voor het geval er sprake is van een tekenbeet. Verstandig is om het lichaam na een boswandeling te controleren, zeker als er sprake is van blote benen tijdens het wandelen.

Telefoonnummers

Het algemene noodnummer is 112 (net als in Nederland).

Andere telefoonnummers van hulpdiensten zijn:
Politie 158
Brandweer 150
Reddingsdienst/medische hulp 155
Wegenwacht 1230

Zorg ervoor dat je altijd het telefoonnummer bij je hebt van jouw reisverzekeraar en indien je met de auto reist ook van jouw autoverzekering. Het alarmnummer van jouw autoverzekeraar staat als het goed is op de groene kaart vermeld.