Sluiten

Pilsen

Pilsen

Pilsen (Plzeň) is een middelgrote stad gelegen in de regio West-Bohemen. Het is wat betreft grootte de vierde stad van Tsjechië en tevens de hoofdstad van het gelijknamige district. Bij bierdrinkers zal er meteen een belletje gaan rinkelen als ze de naam Pilsen horen, want dit is de geboortestad van het wereldwijd inmiddels zo populaire geworden pils.

In het jaar 1842 is in Pilsen het allereerste pils gebrouwen. Dit is het gevolg van een grote voorraad bier die men vlak daarvoor heeft moeten weggooien, omdat het kwalitatief niet goed genoeg was voor consumptie. De kleine lokale brouwers besloten toen hun krachten te bundelen en een nieuwe brouwerij te beginnen. Ze huurden de Beierse bierbrouwer Josef Groll in die het ondergistend bier ontwikkelde.

Het nieuwe bier werd op 5 oktober 1842 voor het eerst geproduceerd. Het kreeg de naam Pilsener Bier, wat een vernoeming is naar de stad waar het gebrouwen is. Inmiddels is pils een soortnaam geworden. Momenteel bestaat ongeveer zeventig procent van de wereldwijde bierconsumptie uit pils.

Bezienswaardigheden

brouwerij van Pilsen

Dé reden om de stad Pilsen te bezoeken is de brouwerij die de bakermat van het pils vormt. Sinds het jaar 1898 is Pilsner Urquell het belangrijkste merk van de brouwerij. Hoewel er tegenwoordig ook andere biermerken geproduceerd worden heet de brouwerij in de volksmond nog steeds de Pilsner Urquell Brouwerij. De officiële naam die je veel terug zult vinden op internet is de Prazdrojbrouwerij.

Deze brouwerij is dagelijks te bezoeken, waarbij er altijd sprake is van een rondleiding met een gids. De standaard rondleidingen worden in het Tsjechisch, Engels en Duits gegeven. Per taal zijn er 2, 3 of 4 rondleidingen per dag. Eén van de hoogtepunten zie je al zodra je het terrein betreedt: de toegangspoort die men bij het vijftigjarig bestaan in 1892 heeft opgericht. Deze poort staat tegenwoordig verwerkt in de flesjes Urquell pils.

De gehele tour duurt ongeveer negentig minuten. Bijna aan het einde van de rondleiding kun je ongefilterd en ongepasteuriseerd pils proeven dat recht uit een grote houten vat getapt wordt. Verser kun je pils niet drinken.

TIP

Pilsen bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Pilsen hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Pilsen is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze boeiende Tsjechische stad.

De binnenstad

binnenstad van Pilsen

Op enkele honderden meters van de brouwerij ligt de binnenstad van Plzeň. De historische binnenstad is vrij compact met centraal in het centrum gelegen het plein Náměstí Republiky. Met een oppervlakte van bijna 27 duizend vierkante meter behoort het rechthoekige plein tot de grootste in Tsjechië. Omdat op de noordelijke helft de grote St.-Bartholomeüskathedraal staat oogt het plein minder groot dan het daadwerkelijk is. De kerktoren is te bezoeken, waarna je een mooi uitzicht over de stad Pilsen hebt. Op Náměstí Republiky staat een pestzuil die uit 1681 stamt. Deze zuil herinnert aan deze in die tijd zeer dodelijk ziekte en is met een replica van de Pilsner Madonna versiert. Het origineel bevindt zich in de kathedraal.

Andere noemenswaardige gebouwen in Pilsen zijn het in prachtige renaissancestijl uitgevoerde gemeentehuis (de prachtige sgrafitto op de voorgevel stamt uit het begin van de vorige eeuw), de Grote Synagoge (de op twee na grootste synagoge ter wereld), het West-Boheems Museum en het Tyltheater.

Twee bezienswaardigheden die je van binnen kunt gaan bekijken zijn het Brouwerijmuseum (niet te verwarren met de eerdergenoemde rondleiding op de brouwerij) en het ondergrondse gangenstelsel dat meer dan twintig kilometer meet en nog stamt uit de middeleeuwen. Je kunt een rondleiding volgen waarbij je ongeveer 750 meter van de gangen en kelders bezoekt.

Pilsen bezoeken

De stad Pilsen (Plzeň) heeft geen eigen luchthaven. Wie met het vliegtuig naar Pilsen wil reizen die zal op hoofdstad Praag aan moeten vliegen. Pilsen is daarna per trein bereikbaar. Als je een auto huurt rijd je in ongeveer een uur vanaf de ten noordwesten van Praag gelegen internationale luchthaven van Praag naar Pilsen. Het grootste deel van de ongeveer honderd kilometer leg je af over snelweg D5. Wie met de auto vanuit Nederland naar Pilsen reist die in vrijwel de meeste gevallen via Nürnberg (Duitsland). Houd er rekening mee dat er voor het stuk snelweg in Tsjechië een tolvignet nodig is.

Indien je met de auto komt kun je deze het beste parkeren één van de parkeergarages of op de parkeerterreinen rondom het centrum. In het autoluwe centrum geldt er betaald parkeren. Op sommige plekken gelden er aanvullende regels ten aanzien van parkeren. Dat staat in het Tsjechisch aangegeven op de borden onder de blauwe “P” borden. Wie de Tsjechische taal niet machtig is kan er het beste vanuit gaan dat hij/zij daar niet mag parkeren. Er wordt vrij intensief gecontroleerd op foutparkeerders. Wie pech heeft, krijgt een boete, wie nog meer pech heeft een wielklem. We hebben er al meerdere gezien op auto’s in het centrum.

Uiteraard mag je de stad niet verlaten zonder een glas lokaal pils gedronken te hebben. Pas echter op als je nog moet autorijden, want alcohol in het verkeer is hier niet toegestaan. Wie echt wil genieten van Pilsen en het bijbehorende blonde pils die kan er beter voor kiezen om een overnachting in Plzeň te boeken. Er is een vrij breed aanbod van accommodaties in alle soorten, maten en prijsklassen. Ook ketens zoals Courtyard van Marriott en Best Western zijn hier vertegenwoordigd.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Pilsen dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Pilsen vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Pilsen!

vergelijk prijzen van accommodaties in Pilsen
Pilsen brouwerij entree