Sluiten

Olomouc

Olomouc

Eén van de mooiste steden van Moravië is Olomouc, een stad die al sinds de zevende eeuw na Christus ontstaan is. Tot 1640 was Olomouc de hoofdstad van het toenmalige Moravië, totdat Brno deze rol overnam. Dat Olomouc altijd al een stad van betekenis is geweest is nu nog goed te zien aan de manier waarop de binnenstad is ingericht.

De binnenstad barst van de indrukwekkende bouwwerken, mooi opgezette pleinen en fonteinen. Met name Horní Náměstí, het grootste plein van historisch Olomouc, laat zien hoe mooi de stad is. Sommigen hebben het zelfs over het mooiste plein van Tsjechië na Staroměstské Náměstí in Praag. Wel grappig dat juist deze pleinen met elkaar vergeleken worden, want net als het plein in Praag vind je ook hier in Olomouc een astronomische klok op het stadhuis. Deze klok staat in een nis van het stadhuis. Oorspronkelijk stamt de klok uit de vijftiende eeuw, maar in de Tweede Wereldoorlog is de klok zwaar beschadigd geraakt. Een deel van de klok is na de restauratie gewijzigd ten opzichte van het origineel.

Olomouc bezoeken

Olomouc bezoeken

Olomouc ligt voor de meest populaire bestemmingen in Tsjechië redelijk uit de route. Olomouc is vanuit Praag met de trein te bereiken. Het station ligt op de internationale route tussen Praag en zowel Polen als Slowakije. De meeste mensen zullen Olomouc echter met de eigen auto bezoeken. Vanaf Praag rijd je in ruim 2,5 uur naar Olomouc.

Houd er rekening mee dat het vinden van parkeerplek in het centrum niet altijd even gemakkelijk is. Een redelijk deel van de binnenstad is autovrij of er is beperkt autoverkeer mogelijk. Je kunt ook niet overal zomaar parkeren. In Olomouc moet je in het centrum overdag altijd betalen om te parkeren. Er wordt vrij actief gecontroleerd hierop. Het beste kun je parkeren op één van de grotere parkeerplaatsen die rondom het centrum gesitueerd zijn. Zorg ervoor dat je voldoende kleingeld bij je hebt en let erop of er geen maximale parkeerduur is.

Wie wil overnachten in Olomouc die kan uit enkele tientallen accommodaties kiezen. De meeste bestaan uit eenvoudige hotels of pensions. De grote hotelketens zijn hier amper vertegenwoordigd. Uitzondering vormt het over het algemeen uitstekend gewaardeerde NH Collection Olomouc Congress. Het vroegere Ibis Olomouc Centre is inmiddels geen onderdeel meer van Ibis hotels. Tegenwoordig draagt dit driesterrenhotel de naam Comfort Hotel Olomouc Centre.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Olomouc dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Olomouc vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Olomouc!

vind de laagste prijzen in Olomouc

Bezienswaardigheden

Op Horní Náměstí staat de Zuil van de Heilige Drie-eenheid, die alleen al door de enorme hoogte (35 meter) indruk maakt. De zuil werd tussen 1716 en 1754 gebouwd. Hoewel het geen pestzuil is, is er wel met de bouw begonnen toen de pestgolf die de regio teisterde voorbij was. Opvallend detail aan dit monument dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is dat er alleen maar door inwoners van Olomouc aan de zuil gewerkt is. Het stadhuis, waar de astronomische klok in verwerkt zit, is op zichzelf ook een fraai gebouw om te zien. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is staat dit stadhuis helemaal vrij, centraal op het plein.

De St. Mauritiuskerk (Kostel Svatého Mořice) stamt uit de vijftiende eeuw. De zuidelijke toren is het begin geweest van de kerk, waarna de noordelijke toren negen jaar later toegevoegd werd. Het bijzondere van deze kerk is binnen te vinden: het uit 1745 stammende kerkorgel dat door Michael Engler gebouwd is. Dit is momenteel het grootste kerkorgel dat te vinden is in Centraal Europa. De zuidelijke toren doet overigens ook dienst als uitkijktoren van waaruit je een prachtig uitzicht over Olomouc hebt.

Andere bezienswaardigheden in Olomouc die de moeite waard zijn: de St.-Wencesclauskathedraal, de St.-Michaëlkerk, het kunstmuseum (Muzeum umění), het Hradiskoklooster en het Přemyslidenpaleis.

klok in Olomouc