Sluiten

Kutná Hora

Kutná Hora

Kutná Hora is een mooie provinciestad in de regio Midden-Bohemen. In het Duits wordt de stad aangeduid als Kuttenberg. Dit heeft niets te maken met het vrouwelijk geslachtsdeel, de naam is terug te voeren naar de legende dat de monniken hier vroeger het zilver dat ze vonden onder hun monnikspij verstopten. Kutte is het Duitse woord voor monnikspij. Kutná Hora heeft haar bestaan te danken aan de zilvervoorraden die in de grond te vinden waren. In de twaalfde eeuw ontstond er rondom en bovenop de zilvermijnen een nederzetting die uitgroeide tot een welvarend stadje dankzij het vele zilvererts die hier gedolven werd.

De rijkdom die in de stad heerste is terug te zien in de kostbare bouwwerken die de toenmalige inwoners lieten neerzetten. Deze prachtige bouwwerken geven Kutná Hora de prachtige binnenstad waar nu grote groepen toeristen dagelijks op af komen. Kutná Hora ligt op slechts ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad Praag, Dat maakt van dit ruim twintig duizend inwoners tellende stadje een gemakkelijk aan te rijden bestemming voor een dagtocht.

Kathedraal van St. Barbara

kathedraal van Kutná Hora

Sinds het jaar 1995 staat het historische centrum van Kutná Hora met de St.-Barbarakathedraal samen met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Sedlec op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (volgnummer 732). Deze gotische kathedraal behoort tot de meest indrukwekkende in haar soort binnen Europa.

De rijke decoraties aan zowel de binnen- als buitenkant maken van de kathedraal een indrukwekkend geheel. Aan de buitenkant vallen vooral de dubbele luchtbogen op die ieder uitkomen op prachtige torentjes. Het interieur is zeker zo mooi als het exterieur. Binnen vallen de grote glas-in-loodramen op die zorgen voor een fraaie lichtval in de kerk. Het geometrische gewelf in het centrale deel van de kathedraal toont de emblemen van lokale gilden. De zijkapellen zijn voorzien van fresco’s waarin het winnen van zilvererts en het verwerken daarvan tot zilveren munten en sieraden is verwerkt.

De kathedraal is behalve een Huis van God ook een expressie van de rijkdom die door de zilverwinning is vergaard. Misschien dat daarom het bouwwerk wel dusdanig weggezet is dat er veel ruimte omheen gecreëerd is. Op die manier kan men de kathedraal vanuit elke hoek god bekijken, bewonderen en fotograferen. Toeristen maken vooral dankbaar gebruik van de trap met een bordes die zich ruim voor de entree van de kathedraal bevindt.

Historische binnenstad

binnenstad van Kutná Hora

De meeste toeristen komen af op de Kathedraal van St. Barbara, maar de rest van het historisch centrum is zeker ook de moeite waard. Een persoonlijke favoriet van ons is het lange brede wandelpad Barborská dat je langs het Jezuïetencollege voert. Het pad is voorzien van prachtige beelden en biedt een fantastisch uitzicht over een deel van Kutná Hora en de omgeving. Want hoewel het erop lijkt dat het landschap rondom het stadje redelijk vlak is, merk je dat met name de kathedraal ineens toch een stukje hoger staat dan de omgeving.

Wie Kutná Hora bezoekt moet daarom zeker rekening houden met wat hoogteverschillen die over het algemeen vrij geleidelijk overbrugd dienen te worden. Voor mensen met een rolstoel of kinderwagen betekent dat een duidelijke extra inspanning. Andere bezienswaardigheden in Kutná Hora zijn het Tsjechisch Zilvermuseum (gevestigd in de vesting Hrádek), het plein Palackého Náměstí en de St. Jacobskerk.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Kutná Hora dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Kutná Hora vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Kutná Hora!

vergelijk hotelkamerprijzen in Kutná Hora
Kutná Hora
Kutná Hora