Sluiten

Hradec Králové

Hradec Králové

De ongeveer honderdduizend inwoners tellende stad Hradec Králové ligt in de regio Oost-Bohemen. De stad die in mindere mate ook bekend staat onder de Duitse naam Königgrätz is de hoofdstad van de regio. De stad vindt haar oorsprong in het begin van de 13e eeuw, hoewel de oorspronkelijke burcht waar de stad uit ontstaan is al uit de 10e eeuw stamt. Hradec Králové heeft sindsdien altijd een belangrijke rol in de regio gespeeld. De grote bloeiperiode kende Hradec Králové tijdens de middeleeuwen. In die periode is de basis gelegd voor de oude stadskern die heden ten dage nog grotendeels intact is.

In de twintigste eeuw heeft Hradec Králové een groeispurt gehad, mede door de aanleg van de Nieuwe Stad gedurende de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Hradec Králové is geen stad die overspoeld wordt met toeristen. Het ontbreken van Hradec Králové op de Werelderfgoedlijst van UNESCO zorgt ervoor dat het aantal toeristen dat de stad bezoekt vrij beperkt blijft. Het is dan ook geen plaats die bekend is bij het grote publiek, maar wel een plaats die de interesse opwekt van mensen die zich wat verder verdiepen in het land Tsjechië.

Misschien maakt juist het ontbreken van massatoerisme van Hradec Králové zo’n interessante bestemming. Het is geen stad waar je dagenlang rondwandelt, maar wel eentje die je eigenlijk een keer bezocht moet hebben als je de bekende toppers van Tsjechië al voldoende gezien hebt.

De Oude Stad

Hradec Králové

Wie Hradec Králové bezoekt die doet dat om de oude stad te zien. Dit deel van Hradec Králové is verreweg het meest interessante deel van de plaats. De Oude Stad wordt gedomineerd door een tweetal pleinen. Het belangrijkste plein is het driehoekvormige Velké Námestí. Dit langgerekte plein is al meer dan zevenhonderd jaar oud en staat bol van de prachtige historische gebouwen.

Aan de westelijke kant is een drietal belangrijke bouwwerken te zien: de gotische Heilige Geestkathedraal, de Witte Toren en het stadhuis. Tussen deze gebouwen in staat de St.-Clemenskapel die je herkent aan de blinkende gouden kroon op het dak. De noordzijde bestaat uit prachtige gevels stammend uit verschillende tijdperken. Onder de gevels loopt een galerij met daaraan vooral bars en restaurants. De terrassen die daarvoor staan maken deze zijde vooral in de zomermaanden de meest sfeervolle kant van het plein.

Het Museum voor Moderne Kunst is ook een pareltje. Vooral de entree met aan weerzijde twee grote beelden trekt de aandacht. Aan de zuidkant domineert de uit de zeventiende eeuw stammende geel/witte Maria-Hemelvaartkerk aangevuld met prachtig gedecoreerde panden zoals het Bisschopspaleis. Aan de zuidwestkant pronken de kleurrijke gevels van de kanunnikhuizen.

Hradec Králové

Het tweede plein van de Oude Stad is het iets oostelijker gelegen Malé Námestí. Dit plein is kleiner, oogt rustiger en is in tegenstelling tot het grotere plein wel grotendeels autovrij. De enige parkeerplekken op het plein zelf zijn een paar plaatsen voor Hotel U Královny Elisky.

Centraal op het plein staan wat bomen met bankjes. Locals vertoeven graag hier op de bankjes. Voor toeristen is het een mooi plekje om eventjes de omgeving in zich op te nemen. Het hotel is overigens gelegen in een tweetal samengevoegde panden. De kamers zijn niet modern te noemen wat betreft inrichting. Ook ontbreekt airconditioning wat je tijdens warme zomerdagen op kan breken. Wel biedt het hotel een prachtig gesitueerde uitvalsbasis om Hradec Králové te verkennen.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Hradec Králové dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Hradec Králové vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Hradec Králové!

vergelijk hotelkamerprijzen in Hradec Králové

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden zijn de hierboven vermelde pleinen en de daarna gelegen gebouwen. Op Velke Námestí staat overigens ook nog de 20 meter hoge Pestzuil. Ten westen van de Oude Stad staat het door Jan Kotera vormgeven Oost-Boheems Streekmuseum. Niet alleen de binnenkant van het museum is de moeite waard, ook het exterieur is een prachtig staaltje architectuur. Het museum ligt aan rivier de Elbe (Tsjechisch: Labe). De aanwezigheid van deze rivier zorgt voor leven in de stad. Vooral in de zomer zie je bootjes op het water. Langs de oevers lopen wandelpaden met bankjes waar geliefden genieten van elkaar en het uitzicht.

Over de rivier ligt de Prazskybrug, die in het jaar 1910 de oude brug uit 1796 verving. Deze brug leidt naar de Nieuwe Stad, die wat betreft uiterlijk in geen enkel opzicht lijkt op de Oude Stad. Hier overheerst moderne architectuur uit de twintigste eeuw. In dit deel van Hradec Králové liggen de autovrije winkelstraten.

Nog een leuk detail is de aanwezigheid van trolleybussen. In Nederland kun je deze elektrische bussen die aangedreven worden via een bovenleiding alleen maar zien in Arnhem. In Hradec Králové zie je ze ook volop rijden. Pas wel op bij het oversteken, want je hoort ze amper!

museum in Hradec Králové