Sluiten

Holašovice

Holašovice

Ten westen van de stad Ceske Budojovice, in de regio Zuid-Bohemen, ligt het dorp Holašovice. Dit dorp is één van de plekken in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO voorkomt. Holašovice komt sinds het jaar 1998 voor op deze lijst onder inschrijfnummer 861. De reden dat het hele dorp vermeld wordt is het feit dat het een bijzonder compleet en goed geconserveerd voorbeeld is van een traditioneel Centraal-Europees dorp.

De vele uit de achttiende en negentiende eeuw stammende bouwwerken vallen onder de stijl die men Zuid-Boheemse volksbarok noemt. Deze stijl kom je ook in andere dorpen tegen, echter zelden zo breed en in zo’n goede conditie als hier in Holašovice. De woningen zijn voorzien van stucwerk dat voorzien is van kleurrijke ornamenten.

Wie hier rondloopt kan zich amper voorstellen dat dit dorp jarenlang onderhevig is geweest aan zwaar verval. Na het verdrijven van de Duitse inwoners na de Tweede Wereldoorlog resteerde er niet meer dan een spookdorp. Na een jarenlang durende restauratie van het dorp behoort het nu tot de mooiste dorpen van Tsjechië.

In juli vind in Holašovice het “Farmer’s Festival” plaats. Dit is altijd tijdens het voorlaatste weekeinde van deze zomermaand. Tijdens dit weekeinde worden er meer dan tweehonderd ambachten uit Bohemen, Moravië en Slowakije getoond waarvan een groot deel inmiddels bijna niet meer voorkomen. Bezoekers kunnen ook actief deelnemen aan allerlei activiteiten zoals pottenbakken. Dit weekeinde is het drukste van heel het jaar in Holašovice.

Dorpsplein

dorpsplein van Holašovice

Een groot deel van de prachtige gebouwen in Holašovice is gesitueerd rondom het enorme dorpsplein. Dit centrale plein bestaat vooral uit gras, een visvijver, enkele gebouwen, bomen, een kapel en beelden. Rondom dit plein ligt een geasfalteerde weg waarop een algeheel parkeerverbod geldt. De totale oppervlakte van bijna vijftienduizend vierkante meter maken het centrale plein een enorm rustpunt in het hart van het dorp. Het zorgt er tevens voor dat je eigenlijk vrijwel ieder gebouw eenvoudig op de foto kunt zetten zonder dat je met groothoeklenzen aan de slag moet gaan.

Aan het plein zit een café, waarvan het grootste terras zich op een binnenplein bevindt. Het dorpsbeeld wordt hierdoor niet onnodig verstoord. Als je Holašovice wilt bezoeken dan kun je de auto (gratis) parkeren op het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum.

Stonehenge

megalieten bij Holašovice

Net buiten Holašovice vind je de megalithische stenencirkel die lokaal de Holašovice Stonehenge genoemd wordt. Hiermee wordt verwezen naar het gelijknamige megalithische monument bij de plaats Amersbury in Engeland. De uit menhirs opgebouwde cirkel bij Holašovice stamt niet uit lang vervlogen tijden, maar is vrij recent door de lokale bewoners gebouwd om het toerisme naar Holašovice een extra dimensie te geven.

Rondom de langste dag van het jaar (21 juni) worden hier grootse feesten gehouden die gebaseerd zijn op het leven van Vikingen. De locatie is overigens ook heel erg populair om bruiloften te houden. Op het houten bord vlak bij de cirkel zie je foto’s van het jaarlijkse festival en van huwelijken die hier gesloten zijn.

Holašovice