Sluiten

Eten

Eten in Tsjechië kan net als hier op twee manieren: je kookt zelf of je laat voor je koken. Uit eten in een restaurant of simpeler kan ook in Tsjechië op veel plekken. De meeste dorpen hebben wel een ‘restaurace’ waar je een maaltijd kunt nuttigen. Uit eten is in Tsjechië vrij gebruikelijk. Je zult dan ook merken dat de bezettingsgraad in de eetgelegenheden over het algemeen uitstekend is. Op de meeste plekken is uit eten prima betaalbaar, iets wat zeker meeweegt bij de populariteit van uit eten.

Voor westerse begrippen is uit eten in Tsjechië ronduit goedkoop, soms zelfs spotgoedkoop. Zeker als je de drukste toeristengebieden en exclusievere restaurants mijdt dan betaal je niet veel voor een maaltijd. Als je op vakantie bent zou je je zelfs af moeten vragen of het prijsverschil tussen zelf koken en uit eten nog wel de moeite waard is.

Restaurants

restaurant

Het woord ‘restaurace’ wordt in Tsjechië eigenlijk voor bijna iedere eetgelegenheid gebruikt. Het zegt daarom weinig over het kwaliteitsniveau van het etablissement of de uitgebreidheid van de menukaart. Het aanbod van restaurants is de afgelopen jaren veel gevarieerder geworden dan vroeger.

Naast de traditionele Tsjechische keuken zie je veel meer internationale gerechten op de kaarten verschijnen. Ook merk je dat restaurants die geheel op een buitenlandse keuken gebaseerd zijn ook in korte tijd enorm populair geworden zijn in Tsjechië. Zo kun je op veel plekken terecht voor Italiaans eten en zijn ook de Chinese, Japanse en Mexicaanse keuken inmiddels zeer populair in Tsjechië. Je merkt wel dat dit soort ontwikkelingen sneller gaan in grotere steden en toeristische plaatsen dan elders in het land.

Op steeds meer plekken is de menukaart naast Tsjechisch ook in het Engels en/of Duits opgesteld. In Praag zul je soms ook Frans, Italiaans of zelfs Nederlands aantreffen op een menukaart.

Maaltijd

eten

Vlees en in mindere mate ook vis vormt het belangrijkste ingrediënt van de warme maaltijd. Deze wordt vooral aangevuld met koolhydraatrijke bijgerechten zoals gebakken aardappelen, friet, gepofte aardappelen, rijst of de zeer populaire knoedels (knedlíky). Groentes worden standaard vaak niet geserveerd bij een maaltijd. In sommige gerechten zitten ze verwerkt, zoals prei, kool, paprika en ui, bij veel gerechten zie je soms slechts één blaadje sla ter decoratie.

Varkensvlees en in iets mindere mate rundvlees zie je op veel menukaarten terug. Populair zijn worst, schnitzel (oorspronkelijk van kalfsvlees, maar ook gemaakt met varkensvlees of kipfilet), goulash en karbonades. Een erg populair lunchgerecht is goulash, die normaal geserveerd wordt met knoedels.

eten
eten

Manieren

Wie nog nooit in Tsjechië uit is gaan eten die zal misschien eventjes moeten wennen aan hoe het er in een restaurant in Tsjechië aan toegaat. Ten eerste is het de bedoeling dat de man altijd als eerste een restaurant betreedt. Dat heeft niets te maken met de positie van de man ten opzichte van de vrouw. Het is de taak van de man om eerst te kijken of het restaurant wel geschikt is voor de vrouw. Wie goed oplet die ziet dat de Tsjechen deze regel nog steeds toepassen.

Als je een restaurant binnenkomt of een terras betreedt kun je gewoon zelf een vrije tafel uitzoeken. Je hoeft vrijwel nooit te wachten totdat het personeel je een tafel toewijst. Als de zaak vrijwel vol zit of je met een grotere groep een restaurant binnenkomt is het vaak wel even handig om het bedienend personeel om een tafel te vragen. Zeker voor tafels van 8 personen of meer moet er vaak eventjes wat verzet worden.

Wie klaar is met eten die moet er rekening mee houden dat het bord vrijwel meteen weggehaald wordt door de bediening, ongeacht of je tafelgenoten ook al klaar zijn met eten. Stoppen met eten is een teken voor de ober of dienster om je bord weg te halen. Eventjes een pauze inlassen kun je dus vergeten. In Nederland zou dit als erg vreemd ervaren worden, in Tsjechië ziet men het laten staan van de borden als ongepast.

Heb je iemand van de bediening nodig? Doe dat niet door opvallend door de zaak te gaan schreeuwen maar wenk ze discreet.

eten