Sluiten

Český Krumlov

Český Krumlov

De middeleeuwse stad Český Krumlov is na Praag de grote publiekstrekker in Tsjechië. Het historisch centrum van Český Krumlov staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een dergelijke vermelding staat vrijwel garant voor een grote belangstelling onder toeristen. Als je door Český Krumlov dan zie je ook altijd wel redelijk grote aantallen toeristen. De grootste drukte heerst hier tijdens het seizoen dat loopt van april tot en met oktober. Tijdens deze maanden kun je het Krumlovkasteel bezoeken en zijn ook de musea geopend.

In het winterseizoen sta je op dat soort belangrijke plekken voor een gesloten deur. Echter heeft de schoonheid van Český Krumlov dan nog steeds zoveel aantrekkingskracht dat toeristen het niet kunnen bezoeken van een paar bezienswaardigheden voor lief nemen. Zo zijn de kasteeltuinen in de winter toch niet echt de moeite waard. Wil je door deze strak aangelegde tuinen rondlopen en het zeer indrukwekkende kasteeltheater van binnen zien dan zul je je trip toch echt in het zomerseizoen in moeten plannen.

Historische binnenstad

binnenstad van Český Krumlov

Het vrijwel geheel autovrije centrum van Český Krumlov vind haar oorsprong in de 13e eeuw na Christus. De grootste bloeiperiode kende de stad in de periode dat de stad onder de heerschappij van de Rosenberg-dynastie (Rožmberk-dynastie) viel. Helaas is het amper mogelijk, maar als je door de straatjes in het hartje van Český Krumlov zou wandelen zonder de massa’s toerisme en de aanwezigheid van elektrische straatlantaarns die zou zich zomaar terug kunnen wanen in deze vervlogen tijden. De restauratie van de binnenstad is zo goed uitgevoerd dat Český Krumlov misschien wel mooier is dan het ooit geweest is.

Een extra dimensie vormt de Vltava. Deze rivier kronkelt door het centrum van Český Krumlov. In de zomermaanden is de Vltava erg populair onder kanoërs, die vooral bij de brug voor de Mantelbrug veel moeite hebben om het droog te houden. Dit levert veel spektakel op voor toeschouwers die dan ook in groten getale staan te kijken hoe de sportievelingen het ervan af brengen in het water.

In de zomermaanden kun je langs het water ook lekker genieten van een hapje en een drankje. Sommige terrassen bevinden zich direct aan het water.

Krumlovkasteel

Dé hotspot van Český Krumlov is ongetwijfeld het eerder genoemde Krumlovkasteel. Het kasteel kent een combinatie van verschillende stijlen, wat het resultaat is van een periode van vele eeuwen waarin het kasteel stap voor stap groter groeide. Het heeft onder drie invloedrijke families ook een aantal gedeeltelijke transformaties ondergaan. De meest kenmerkende elementen van het kasteel zijn de burchttoren, de Mantelbrug die voorzien is van arcaden over verschillende niveaus en het prachtige uit de 18e eeuw stammende kasteeltheater. Dit barokke theater kun je alleen maar bezoeken onder begeleiding van een gids (mei tot en met oktober, dagelijks van 10 tot 16 uur).

Garantie dat je inderdaad in die periode binnen kunt, is er niet, want bijvoorbeeld eind augustus 2012 was het theater een paar dagen gesloten voor het publiek. De rest van het Krumlovkasteel kon wel bezocht worden. Als het kasteel zelf overigens niet direct je interesse wekt, is het toch de moeite waard om door de binnenplaatsen van het kasteel richting de Mantelbrug te lopen. Vanaf het kasteel heb je immers een prachtig uitzicht over de binnenstad van Český Krumlov.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Český Krumlov dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Český Krumlov vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Český Krumlov!

vergelijk hotelkamerprijzen in Český Krumlov

Andere bezienswaardigheden

Naast het kasteel en de oude binnenstad zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in Český Krumlov die de moeite waard maken om deze stad in Zuid-Bohemen te bezoeken. Liefhebbers van musea kunnen het Egon Schielecentrum bezoeken, het wassenbeeldenmuseum, het Poppenkabinet, het Streekmuseum en het Marionettenmuseum. Bouwwerken die de moeite waard zijn zijn Námĕstí Svornosti, de St.-Vituskerk en de Mantelbrug. Op de top 10 bezienswaardigheden van Český Krumlov vind je de tien beste bezienswaardigheden van de stad.

Als je naar Český Krumlov komt dan kun je er het beste voor zorgen dat je bijtijds in de stad bent. Vanaf het middaguur wordt het snel druk en neemt ook de beschikbaarheid op de parkeerplaatsen af. Deze parkeerplaatsen liggen overigens net buiten de historische binnenstad, waarna je binnen enkele minuten het centrum binnenwandelt.

bezienswaardigheid in Český Krumlov