Sluiten

České Budějovice

České Budějovice

Als je České Budějovice binnen komt rijden vraag je je eventjes af wat je hier komt doen. Rondom het centrum bestaat de hoofdstad van de regio Zuid-Bohemen eigenlijk bijna alleen maar uit appartementencomplexen, commerciële gebouwen en andere bouwwerken die niet meteen een ‘wow’- gevoel oproepen. Pas zodra je het centrum van de stad binnenwandelt ontluikt de schoonheid die het herbergt.

Het centrale marktplein van České Budějovice, Námesti Premsyla Otakar II, is een indrukwekkend plein in een vierkante vorm. Aan het plein vind je een overvloed aan mooie gevels, waarvan natuurlijk het indrukwekkende stadhuis van České Budějovice eruit sprint. Onder de gevels vind je arcades. Aan de overkant van het stadhuis staat een geelkleurig hoekpand met een prachtig gedecoreerd torentje op de hoek. Midden op het plein pronkt de barokke Samson fontein die stamt uit de achttiende eeuw. Dit is een geliefde plek om foto’s van elkaar te maken.

Aan het plein zitten een paar horecagelegenheden en op het plein staan wat bankjes waar je kunt zitten zonder iets te hoeven consumeren. Deze bankjes zijn dan ook geregeld bezet door daklozen. Het plein heeft één minpunt: rondom het hele plein kunnen auto’s parkeren. Het is feitelijk de belangrijkste parkeerplaats in het hartje van de stad. Hoewel het handig is als je hier moet zijn doen de auto’s wel afbreuk aan de sfeer van het plein.

Sommige bronnen hebben het overigens over Namesti Jana Zizky, een naam die we in České Budějovice overigens niet tegenkomen. Helaas gebeurt het wel vaker dat er geen eenduidige benamingen zijn voor gebouwen, straten en pleinen. Dat maakt het voor Tsjechiëbezoekers soms lastig om de juiste informatie te vinden.

Budweiser

Budweiser

De Duitse naam voor České Budějovice is Budweis. Uit deze stad komt het Budweiser bier. Je moet het niet verwarren met hetzelfde merk van de Amerikaanse biergigant Anheuser-Bush, waarmee de Tsjechische fabrikant als jarenlang in de clinch ligt over het recht van de naam Budweiser. Op de markten waar de Amerikaanse variant verkocht wordt, wordt het Tsjechische bier verkocht onder de naam Budvar of Czechvar. Hier in České Budějovice bestel je gewoon een Budweiser. Die zal je in de meeste gevallen in een pul van een halve liter geserveerd worden.

Wie wil zien hoe dit lekkere bier gemaakt wordt die kan een kijkje nemen in de brouwerij. Dat kan met uitzondering van de wintermaanden dagelijks. Grappig feit is overigens dat sommige hotels en restaurants ervoor kiezen om het pils van Pilsner Urquell uit de stad Pilzen te schenken in plaats van de lokaal gebrouwen bieren.

Bezienswaardigheden

České Budějovice

Het historisch centrum van České Budějovice telt behalve het plein natuurlijk nog meer bezienswaardigheden. Zo heb je de naast elkaar gebouwde Zwarte Toren (72 meter hoog) en daarnaast de St. Nicolaaskathedraal. Vanuit de Zwarte Toren heb je een fenomenaal overzicht over de stad. Je moet dan wel eerst de meer dan tweehonderd treden tellende wenteltrap beklimmen. Op de rechteroever van rivier de Malse ligt het Dominicanenklooster met de bijbehorende kerk. Het klooster is niet meer als dusdanig in gebruik. Het meest imposante bouwwerk is het Zuid-Boheems Museum, gelegen aan de oostelijke rand van het centrum.

TIP

České Budějovice bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad České Budějovice hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van České Budějovice is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze boeiende Tsjechische stad.

Vleeshal

Vleesliefhebbers zouden moeten gaan eten in Masné Krámy, wat letterlijk Vleeshal betekent. Hier zit tegenwoordig een restaurant annex bierhuis gevestigd waar een groot aanbod van lokale vleesgerechten aangeboden wordt. Hoewel het vooral vlees is wat de klok slaat, kun je hier ook visgerechten en vegetarische maaltijden bestellen.

Wie voor een groot gezelschap eens wat speciaals op tafel wil laten zetten die kan een gegrild speenvarken van minimaal 20 kilo laten serveren. Wel minimaal een week van tevoren bestellen en uiteindelijk per kilogram afrekenen. Je moet er sowieso rekening mee houden dat de porties vrij groot zijn. Zeker als je als voorafje bijvoorbeeld de worst gegaard in zwart bier hebt genomen dan kan een stevig hoofdgerecht er aardig inhakken.

Over de kwaliteit van het restaurant verschillen de meningen. De bediening kan soms nors tot volgens sommige bezoekers ronduit onbeschoft zijn (waar wij overigens niets van gemerkt hebben), er wordt binnen soms flink gerookt en sommigen vinden dat het niveau de middelmaat niet ontstijgt. Aan de andere kant zijn er legio reisgidsen en websites die dit restaurant als hét restaurant van České Budějovice aanprijzen. Wie het wil weten die moet het zelf uitproberen. Je kunt dan in ieder geval genieten van de sfeervolle inrichting met nissen en een authentieke Tsjechische keuken.

České Budějovice vleeshal

České Budějovice bezoeken

Speciaal een stedentrip naar České Budějovice boeken is niet iets wat wij persoonlijk zouden doen. Eerlijk gezegd is de stad daarvoor niet bijzonder genoeg. Mocht je echt in de buurt van České Budějovice verblijven dan kun je hier zeker een dagje naartoe gaan om de stad te verkennen. Vanuit Lipno nad Vltavou rijdt je binnen een uurtje naar České Budějovice, vanuit Praag ben je al snel twee uur onderweg. Er is ook een uitstekende treinverbinding vanuit Praag naar České Budějovice. Hotels zijn er volop te vinden. Deze zijn vrijwel allemaal in of rondom het centrum gesitueerd.

Wie een mooi uitzicht wil hebben over het moderne deel van de stad die zou Congreshotel Clarion moeten boeken. Vraag om een hoekkamer (eindigend op 01) en dan het liefst de 13e, 14e, 15e of 16e verdieping. Vanuit dit hotel loop je in vijf tot tien minuten naar het historisch centrum.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in České Budějovice dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in České Budějovice vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in České Budějovice!

vergelijk hotelkamerprijzen in České Budějovice