Sluiten

Autorijden in Tsjechië

Autorijden in Tsjechië

Een groot deel van de Nederlandse toeristen gaat met de eigen auto naar Tsjechië. Dankzij de uitstekende snelwegen in Duitsland bereik je gemakkelijk binnen een dag de Duits-Tsjechische (of Oostenrijks-Tsjechische) grens. De exacte duur hangt af van de vertrekplaats in Nederland, je einddoel in Tsjechië, de weersomstandigheden en de verkeersdrukte. Vooral tijdens de vakanties kan het weleens druk zijn op de wegen. In de wintermaanden is het vooral het weer dat een negatieve rol kan spelen in de reisduur. Op deze pagina lees je alles over het autorijden naar en in Tsjechië.

De route naar Tsjechië voert altijd door Duitsland. Mogelijk komt daar op het laatst nog een stukje Oostenrijk bij als je in het zuidwesten moet zijn. Wie door Duitsland reist die moet er gedurende het winterseizoen rekening mee houden dat bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht zijn. Het is sowieso beter om in de wintermaanden winterbanden onder de auto hebben liggen. Deze zorgen bij kou, sneeuw en ijs voor meer grip en een kortere remweg. Waar je in Duitsland ook rekening mee moet houden dat is met het feit dat op een redelijk deel van de snelwegen er geen snelheidslimiet heerst. Dat is aangenaam voor diegene die hard wil rijden zonder daarbij kans te maken op snelheidsboetes.

Waar Nederlandse automobilisten goed op moeten letten is dat er geen auto met een enorm snelheidsverschil op de linkerbaan aangereden komt op het moment dat men in wil gaan halen. Goed kijken bij een inhaalmanoeuvre en zeker in Duitsland niet onnodig links blijven rijden. Nog een laatste feitje waar je rekening mee moet houden op de Duitse Autobahn: de afstanden tussen pompstations zijn in de regel veel langer. Soms is de afstand tot de volgende pomp meer dan honderd kilometer. Wel iets om in je achterhoofd te houden als je met een bijna lege tank rijdt.

Tol

Tol

Om in Tsjechië over de snelwegen te mogen rijden moet je tol betalen. Voor motorvoertuigen met een maximaal toelaatbaar gewicht dan 3500 kilogram moet je elektronisch tol betalen per kilometer. Auto’s tot 3500 kg hebben een tolvignet nodig. Tsjechië kent tolvignetten voor 10 dagen, 1 maand en 1 jaar. Het tolvignet kun je kopen bij Tsjechische grensovergangen, Tsjechische postkantoren en bij een aantal benzinepompen. Houd er rekening mee dat de vignetten voor tien dagen en een maand ingaan op de dag van aanschaf. Je kunt je tolvignet ook vooraf in Nederland kopen via deze site.

Maximum snelheden

Voor personenwagens zonder aanhanger gelden de volgende maximumsnelheden in Tsjechië:

Binnen de bebouwde kom 50 km/u
Buiten de bebouwde kom 90 km/u
Op autosnelwegen 130 km/u
Op autosnelwegen binnen de bebouwde kom 80 km/u
Voor auto’s met aanhanger geldt buiten de bebouwde kom en op snelwegen altijd een maximumsnelheid van 80 km/u

Er wordt vrij actief gecontroleerd op snelheidsovertredingen in Tsjechië. In de bebouwde kom zie je met regelmaat een flitspaal staan en ook op de snelwegen worden snelheidscontroles gehouden.

Alcohol

De toegestane hoeveelheid alcohol in het verkeer is 0,0 promille. Drinken en rijden is in Tsjechië dus helemaal niet meer toegestaan. Wie betrapt wordt met een slok op die kan rekenen op een flinke boete. Ook het opleggen van een gevangenisstraf behoort tot de mogelijkheden. Invordering van het rijbewijs is ook mogelijk. Autorijden onder invloed van drugs is net als alcohol absoluut verboden.

Regels

Er zijn een aantal regels waar je als automobilist in Tsjechië rekening mee moet houden:

– overdag is dimlicht verplicht.
– op rotondes heeft het verkeer op de rotonde voorrang op verkeer dat de rotonde op wil rijden.
– het is niet toegestaan aan de linkerkant van de weg te parkeren, tenzij er sprake is van een eenrichtingsweg.
– bij filevorming dient u op de linkerrijstrook zoveel mogelijk links te rijden en op de rechterrijstrook zoveel mogelijk rechts, zodat eventuele hulpdiensten tussen de auto’s door kunnen rijden.
– bij het inhalen van een fietser is het gebruik van een richtingaanwijzer verplicht.
– vanaf vijftig meter voor een spoorwegovergang en op de spoorwegovergang zelf geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.
– mobiel bellen mag alleen handsfree.
– boetes tot 5000 euro kunnen ter plekke contact door de politie opgeëist worden.
– in de bebouwde kom van veel plaatsen geldt er betaald parkeren. De politie controleert hier vrij streng op en schuwt bij foutparkeerders niet om een wielklem toe te passen.

wielklem

Winterse omstandigheden

Tsjechië kent vanaf 1 november tot 1 april een winterbandenplicht indien er winterse omstandigheden zijn. Op sommige wegen zijn in deze periode winterbanden altijd verplicht. Deze wegen herken je aan een blauw bord met een witte afbeelding van een auto en een sneeuwvlok. Winterbanden moeten een minimaal profiel hebben van 4 millimeter. Het gebruik van spijkerbanden is verboden in Tsjechië en sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden als er sprake is van een sneeuwlaag op het wegdek.

Houd er rekening mee dat men in Tsjechië anders met gladheidbestrijding omgaat dan in Nederland. Hoewel het land meestal gedurende een langere periode te maken heeft met vorst en sneeuw, komt men meestal pas in actie als de sneeuw daadwerkelijk gevallen is. Preventief strooien komt in Tsjechië zelden voor. Het aantal wegen waar gestrooid wordt is ook veel beperkter. Vaak wordt er alleen maar op de belangrijkste hoofdwegen gestrooid.

In natuurgebieden is er zelfs een verbod op het gebruik van strooizout. Sneeuw wordt daar bestreden door sneeuwschuivers en door het strooien van kleine steentjes. Hierdoor heb je wat meer grip op het sneeuwdek.

Regen

Bij regenval moet je er in Tsjechië rekening mee houden dat ZOAB zoals wij het kennen niet gebruikt wordt. Het asfalt is dichter wat gevolgen heeft voor de afvoer van het regenwater. Houd er rekening mee dat de kans op water op de weg (aquaplaning) en slecht zicht als gevolg van opspattend water hoger is in Tsjechië dan in Nederland. Na een langere periode van droogte kan een regenbui er ook voor zorgen dat het wegdek wat glad wordt. Dit geldt overigens ook in andere landen. Olieresten, stof en zand kunnen vermengd met het eerste regenwater zorgen voor een soms vrij glad wegdek.

weg in Tsjechië